• penna5
  • Behöver du ett korsord?

    Välkommen till Sveriges Korsordsmakare !
    Här hittar du din korsordskonstruktör!
    Sök geografiskt, via tema eller via korsordstyp.

    HITTA KORSORDSMAKARE

FAQ - Att bli korsordsmakare

Vi får ofta frågor till föreningen om hur man blir korsordsmakare.
Här kommer en sammanställning med svaren på de vanligaste frågorna!

Vad är en korsordsmakare?
En korsordsmakare eller korsordskonstruktör, är en person som gör korsord, och det sker nästan alltid på frilansbasis. Du är alltså inte anställd någonstans, utan de redaktioner du arbetar för köper dina korsord av dig, till ett i förväg bestämt pris.


Hur får man jobb som korsordsmakare?
Börja med att göra egna korsord och skicka in dem till olika tidningar och redaktioner. Om tidningen gillar det de ser, får du kanske ett uppdrag. När du väl har blivit etablerad är det lättare att få mer jobb.

Finns det någon kurs jag kan gå för att bli korsordskonstruktör?
Nej, inte i dagsläget.

Hur vet jag vilka tidningar jag ska skicka till?
Skicka till de tidningar som du tror vill ha dina korsord.

Är det svårt att få uppdrag?
Ja. Många vill bli korsordsmakare, konkurrensen är hård och många tidningar köper in mindre frilansmaterial nu än tidigare. Det betyder inte att det är omöjligt, bara att det kan ta tid innan du får en uppdragsgivare att nappa. Ibland ordnar en del korsordstidningar tävlingar för korsordsmakare. Att delta i en sådan kan vara en väg in i jobbet.

Hur arbetar en konstruktör?
Oftast frilansar man för en och eller flera tidningar och får då regelbundet uppdrag från redaktionerna.
Vissa tidningar skickar ett underlag, oftast ett rutmönster med en färdig bild och ett bildord, som du ska använda. Andra säger bara att ”den här gången är temat vårfåglar” och du får själv konstruera korsordet från grunden. Ibland får du bara en beställning på hur stort korsordet ska vara, och får sedan konstruera helt efter eget huvud.

Kan jag använda mina egna bilder?
När du får ett färdigt underlag innehåller det nästan alltid en bild som du ska använda. Det är en bild som tidningen har valt ut.
När du gör egna konstruktioner kan du använda egen bild. Tänk på att du måste ha alla rättigheter till bilden du använder. Du kan alltså inte ta en rolig bild från nätet och använda i ditt korsord, utan att kolla med den som äger bilden först.

Vilken dator och vilka program måste jag ha för att göra ett korsord?
Det finns olika sätt att arbeta på ­– allt från senaste tekniken på datorn till att klura med papper och penna, och sedan skicka in sitt kryss i ett kuvert. Hur du väljer att arbeta, beror oftast på hur tidningen du jobbar för vill ha materialet.
Både Word och Excel kan fungera för korsordstillverkning, även om de egentligen inte är layoutprogram.
Adobe Illustrator och InDesign är två avancerade och tämligen dyra program, som ändå blir allt vanligare bland konstruktörer. I båda dessa program kan du göra korsordet helt färdigt för tryck, om tidningen du jobbar för begär det.
Vissa tidningar och företag har också egen programvara, som du får tillgång till när du börjar arbeta för dem.

Vilken dator ska jag använda?
Mac eller pc spelar ingen roll.

Bilderna då?
Tänker du använda egna bilder är det bra med någon sorts bildbehandlingsprogram också. Photoshop är vanligast, men du kommer långt med de enklare varianter som finns med i datorn när du köper den. Bilder ska vara högupplösta (helst inte mindre än 300 dpi) annars funkar de inte i tryck. Att det ser bra ut när du skriver ut på färgskrivaren hemma är inte samma sak som att bilden går att använda i en tidning. Ett tryckeri använder en helt annan teknik än en färgskrivare.

Hur vet jag hur mina korsord bör se ut?
Titta på de kryss som redan finns i den tidning du tänker skicka korsordet till.

Hur stora ska rutorna vara? Vilka stilar ska jag använda? Hur stor ska texten vara?
Storlek på rutor och text, och vilken stilsort du använder, är helt oväsentligt så länge du inte har en uppdragsgivare som vill ha korsordet utformat på ett speciellt sätt. Gör som du själv tycker blir bra!

Får man komma med egna idéer?
Självklart! Men tänk på att mycket lite är nytt under solen, så börja med att kolla om någon annan kanske redan konstruerar samma sorts korsord som du har tänkt skapa.

Kan man leva på att vara korsordsmakare?
Det finns ett antal konstruktörer som lever enbart på att göra korsord, men de flesta har ett annat jobb också. Ofta börjar man i liten skala, och får mer och mer jobb allteftersom.

Måste jag ha egen firma?
Nej. Många korsordsmakare är vanliga A-skattare.

Om jag vill starta en firma, vilken företagsform är bäst?
Det är en bra idé att gå en Starta-eget-kurs om du funderar på att starta företag. Där kan du få svar på alla frågor om hur du ska göra. Men kom ihåg att du inte behöver ha en firma för att vara korsordsmakare.

Hur mycket betalt får man då?
För ett bildkryss i A4-format får du som A-skattar mellan 800 till 5 500 kronor, beroende på vem som köper det, hur svårt krysset är och hur attraktiv du är som konstruktör. På den summan drar sedan uppdragsgivaren skatt, och du får ungefär 2/3 kvar.
Om du har företag och är F-skattare, får du ut en högre grundsumma, men ska å andra sidan själv betala både sociala avgifter och skatt. Det brukar bli ungefär hälften kvar.

Hur lång tid tar det att göra ett korsord?
Det är omöjligt att svara på. Det beror helt på dig själv och hur du jobbar.

Kan man bli medlem i Sveriges Korsordsmakare om man vill bli konstruktör men inte sålt något korsord än?
Nej. Vi är ett förbund för yrkesverksamma, och så här står det i våra regler: ”För att erhålla medlemskap krävs att du gör korsord eller knep&knåp med någon form av regelbundenhet och får dessa publicerade.”
När du väl gör det, är du självklart välkommen som medlem!

Hur många korsordskonstruktörer är medlemmar i SK?
Ungefär 89 stycken för närvarande.Lycka till och kryssa lugnt!

Styrelsen
Sveriges Korsordsmakare


(sammanställning gjord av SK medlem Anna Sellberg)