• arg
 • Trött på datorgenererade korsord?

  Hör av dig till din tidning !!

  Allt fler korsord skapas av datorer.
  Det blir billigare för tidningen, men väldigt mycket tråkigare för lösaren
  Datorgenererade korsord blir lätt platta och utan känsla.
  Sveriges Korsordsmakare brinner för hantverket och glädjen att lösa korsord

  Vill du veta mer?! - Klicka på knappen

  JAG VILL VETA MER !!

Korsordsmakarna slår larm

Sverige har en lång och stark tradition av korsordslösande. Inte minst bildkrysset har gjort oss till den sannolikt främsta korsordsnationen i världen. Nu hotas denna kulturella institution av datorgenererade kryss som snabbt håller på att ta över tidningarna och utradera korsordsmakarskrået. Sveriges Korsordsmakare vill därför göra Kultursverige observant på vad som håller på att hända, innan det är för sent.

Många är de svenskar som har favoritkryss eller favoritkonstruktörer de löser varje vecka. Ofta hör man ”Jag löser lördagskrysset i tidningen X. Det är lagom svårt och konstruktören som gör dem är finurlig”. Men i detta nu försvinner både kvalitetskorsord och konstruktörer ur tidningarna i rasande fart. Uppmärksammas inte utvecklingen kommer det bara att finnas spillror kvar.


VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ DATORGENERERADE KRYSS?

Säg istället så här: Vad är det en konstruktör av kött och blod kan göra som en dator inte kan göra? Jo, en erfaren konstruktör känner sina lösare. Hen vet vilken målgrupp just den och den tidningen har, och kan moderera sina korsord efter just den gruppen. 

Vilka ämnen intresserar läsarna av tidningen X. Är det klassisk allmänbildning? Då platsar antik mytologi och Goethe. Är tidningen Y:s lösare mer intresserade av sport och underhållning eller nutidsfrågor? Då skapar man ett kryss som passar dem. Vilken ålder har målgruppen? Ska korsordet vara lätt, svårt eller medel? Då vet en erfaren konstruktör precis vad man kan ta med och vad man ska undvika. Det gäller både nycklarna och svaren.

Det handlar om erfarenhet och fingertoppskänsla. En känsla som datorerna på intet vis besitter. Knappast heller en redaktör som är satt att göra justeringar i massvis av utspottade kryss med lösningsord från en ordbank.


INGA FAVORITKONSTRUKTÖRER I FRAMTIDEN

I takt med att de datorgenererade kryssen tar över, försvinner möjligheten att försörja sig som korsordskonstruktör. Den långa raden av legendarer, som Bertil Geijer, Enar Åkered, Magnus Giertz, H C Nygårdh med flera kommer inte att fortsätta. Datorer alstrar inga begåvningar med särart.

En dator uppfinner inte heller nya ordlekar och klurigheter. En dator kommer inte på att en studentlägenhet är en ”akademisk kvart”. Eller att en rodeoryttare ”lever på avkastningar”. I bästa fall kan en dator sampla (d v s stjäla) bra nycklar från en riktig kordsordsmakare. Men då måste det finnas korsordsmakare. 

I dessa avseenden är de datorgenererade kryssen som utemöbler av plast. Visst, du kan sitta på dem, men du vill inte ta in dem i vardagsrummet. Datorgenererade kryss är som brödbitar till änderna i parken. De mättar men de ger ingen näring. 


NU RUSAR LÄMMELTÅGET MOT STUPET

Nu går denna kulturdödande utveckling fort. Bara det sista halvåret har mycket hänt.

Sveriges marknadsledande företag inom korsord har sålt sina korsordstidningar till ett utländskt bolag. I samma veva annonserade de nya ägarna efter en svensk redaktör som skulle jobba med datorgenererade kryss. I Danmark.

Ett av de stora veckotidningsförlagen har redan tidigare ersatt en mängd av sina korsord med datorgenererat material och häpnadsväckande billiga kryss från syndikaten. Och just nu håller den stora konkurrenten på och meddelar sina konstruktörer att de antingen måste gå med på kraftigt reducerade arvoden, eller ersättas av datorgenererat.

Även i landsortspressen byts korsorden ut. Ofta ser man att ersättarna har påhittade konstruktörsnamn eller ingen byline alls.


DU KAN GÖRA NÅGOT ÅT SAKEN

Det är sant att tidningarna har en dyster ekonomisk verklighet att tackla. Det är också möjligt att en viss andel kvalitetskryss måste ersättas med datorgenerade kryss för att man ska kunna finansiera de kvalitetskryss som blir kvar. Men här gäller det att balansera noga, och inte öppna dammluckorna för fullt, som nu tycks ske.

Tillsammans kan vi göra skillnad. Vi inom Sveriges Korsordsmakare uppmanar därför DIG att dra ditt strå till stacken. Hör av dig till redaktionen när du ser att ditt favoritkorsord försvunnit. Eller när du märker att kvalitén sjunkit och esprin är borta. Eller om du ser att korsorden saknar byline. Ett korsord ska ha en verklig upphovsman angiven, precis som en tidningsartikel eller ett foto. Om det finns en människa bakom.

Korsord är kultur. Låt oss slippa ett kulturmord!


Maj 2018
Sveriges Korsordsmakare

Ulf Hyltén-Cavallius
Åsa Bodell
Anna Hagberg
Jerry Waldemarsson
Helene Skott
Håkan Pettersson


Fotnot
Sveriges Korsordsmakare är en branschorganisation för professionella korsordskonstruktörer. Föreningen bildades 2012 och har idag närmare 100 medlemmar.